mainlogo.JPG

Anatomy of male reproductive system - 4

Home
Chapters
Male Anatomy
- 1.2 -
- 1.3 -
- 1.4 -
Statistics
Sperm Analysis
- 3.2 -
Genes' Role
- 4.2 -
- 4.3 -
Kleinefelter's Syndrome
Syndromes & Diseases
- 6.2 -
- 6.3 -
- 6.4 -
Varicoceles & other factors
- 7.2 -
- 7.3 -
- 7.4 -
- 7.5 -
- 7.6 -
Cancer's Role
- 8.2 -
Idiopathic subfertility
- 9.2 -
Treatment - Therapy
- 10.2 -
News
News - 2
Video Room
Photo Album Page
Mailbag
Contact Us
Make your comment!

ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

   Σπέρμα

   Το σπέρμα, δηλαδή το υγρό που εκκρίνεται κατά την εκσπερμάτωση, αποτελείται από σπερματοζωάρια και από σπερματικό υγρό, το οποίο προέρχεται κυρίως από τις σπερματοδόχες κύστεις και τον προστάτη. Στον άνθρωπο, ο όγκος του σπέρματος που αποβάλλεται με κάθε εκσπερμάτωση κυμαίνεται περί τα 3,5 ml και περιέχει 50-150 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Σε φυσιολογικούς γόνιμους άνδρες, μέχρι και το 25% των σπερματοζωαρίων είναι ανώμαλα ή εκφυλισμένα. Κατά τη στιγμή της εκσπερμάτωσης, τα σπερματοζωάρια έχουν ωριμάσει, είναι κινητά, αλλά δεν είναι ακόμη ικανά για τη γονιμοποίηση του ωοκυττάρου. Τη γονιμοποιητική ικανότητα αποκτούν μετά την ενεργοποίηση τους που γίνεται στο γεννητικό σύστημα του θήλεος.

    Το σπέρμα, επίσης, περιέχει προϊόντα των επικουρικών γεννητικών αδένων. Η εκσπερμάτωση αρχίζει με διέγερση των συμπαθητικών νεύρων των λείων μυϊκών δεσμίδων των γεννητικών πόρων και των επικουρικών γεννητικών αδένων. Η συστολή αυτών των μυών προωθεί τα εκκριτικά προϊόντα και μετακινεί το σπέρμα κατά μήκος του συστήματος των πόρων. Κατά την εκσπερμάτωση τα διάφορα στοιχεία του σπέρματος ακολουθούν συνήθως το ένα μετά το άλλο σε καθορισμένη σειρά. Κατά τη στύση το βλεννώδες έκκριμα των βολβoουρηθραίων αδένων δρα ως λιπαντικό. Καθώς αρχίζει η εκσπερμάτωση, οι λιγοστές εκκρίσεις των βολβoουρηθραίων αδένων ακολουθούνται από την έκκριση του προστάτη που περιέχει όξινη φωσφατάση και κιτρικό οξύ. Ακολουθούν τα σπερματοζωάρια. Από τις σπερματοδόχους κύστεις προστίθεται ως τελικό στοιχείο, υλικό πλούσιο σε φρουκτόζη. Όλα τα συστατικά αναμιγνύονται κατά την εκσπερμάτωση.

    Η ρευστοποίηση του σπέρματος γίνεται μέσα σε 20-30 λεπτά. Καθυστέρηση της ρευστοποίησης παρατηρείται σε φλεγμονές, κυρίως του προστάτη, όπου μειώνεται η ποσότητα του πρωτεολυτικού ενζύμου (του υπεύθυνου για τη ρευστοποίηση) που παράγεται από αυτόν.

    Το pH του σπέρματος φυσιολογικά είναι αλκαλικό 7,3-7,4. Αύξηση του pH προς την αλκαλική πλευρά παρατηρείται σε φλεγμονές, χωρίς η μέτρηση του να θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη πρακτική αξία.

    Το χρώμα του εκσπερματίσματος είναι υποκίτρινο. Είναι δυνατό να αλλάξει και να γίνει καφετί όταν περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, ή κιτρινωπό όταν ο άνδρας παίρνει βιταμίνη Β2.

    Η οσμή του εκσπερματίσματος μοιάζει με την οσμή βρασμένου κάστανου και οφείλεται στη σπερμίνη του προστατικού εκκρίματος.

    Η οσμωτική πίεση του σπέρματος φυσιολογικά είναι 300-380 mos/kgs. Μεταβολή της επηρεάζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Σε υπέρτονο διάλυμα τα σπερματοζωάρια διατηρούνται όπως σε υγρό Lock. Σε αποσταγμένο νερό αυτά νεκρώνονται.

    Η γλοιότητα αποτελεί το ιξώδες του εκσπερματίσματος, το οποίο αμέσως μετά την εκσπερμάτιση είναι θολό, χωρίς βλέννα, αδιάλυτο στο νερό και κατά τη συλλογή του κολλάει στα τοιχώματα του σπερματοσυλλέκτη και σιγά σιγά κατεβαίνει στον πυθμένα του. Η πήξη του πριν την εκσπερμάτιση οφείλεται στη θρομβοπλαστίνη και στο ινωδογόνο που περιέχει. Όταν η γλοιότητα είναι αυξημένη, δυσκολεύει την κίνηση των σπερματοζωαρίων. Όταν είναι ελαττωμένη, τα σπερματοζωάρια κάνουν άτακτες κινήσεις.

    Αν η γλοιότητα είναι αυξημένη, είναι δύσκολο να βρούμε τα αίτια της. Αν όμως η αύξηση της δεν συνδυάζεται με μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, η γονιμοποιητική τους ικανότητα δεν επηρεάζεται.

    Για να εξακριβωθεί αν ένας ασθενής έχει υπογονιμότητα ακολουθείται μια σειρά εξετάσεων. Αρχικά εξετάζεται το ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια ακολουθεί σωματική εξέταση. Εάν με τη σωματική εξέταση διαπιστωθεί απουσία του σπερματικού πόρου τότε ο ασθενής προχωρά σε υπερηχογράφημα νεφρών και σε δοκιμασία της ρυθμιστικής πρωτεΐνης διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (δοκιμασία CFTR).

    Αν η σωματική εξέταση δεν δείξει κάτι το ανησυχητικό ακολουθούν εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι αναλύσεις σπέρματος 2-3 φορές, ορμονικές εξετάσεις και εξειδικευμένες εξετάσεις σπέρματος. Αν από τις αναλύσεις σπέρματος διαπιστωθεί αζωοσπερμία, ο ασθενής έχει βλάβη των όρχεων ή απόφραξη. Αν διαπιστωθεί ολιγοζωοσπερμία, ασθενοζωοσπερμία ή τερατοζωοσπερμία, τότε οφείλεται σε αιτία που υπόκειται σε θεραπεία. Οι ορμονικές εξετάσεις περιλαμβάνουν εξέταση FSH (θυλακειοτρόπου ορμόνης), εξέταση τεστοστερόνης, ωχρινοτρόπου (LH) και προλακτίνης. Οι εξειδικευμένες εξετάσεις σπέρματος είναι η ανάλυση WBC (ανάλυση λευκών αιμοσφαιρίων), η ανάλυση αντισωμάτων κατά των σπερματοζωαρίων και περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις σπερματοζωαρίων.

    Η σειρά των εξετάσεων ακολουθεί στο επόμενο σχήμα.

ch2_12.JPG
Sperm examination procedure

ch2_11.JPG
Spermatogenesis schematically

ch2_13.JPG
Y chromosome - azoospermic factor (AZF)

ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ

Ο «ανδρικός παράγοντας» υπογονιμότητας είναι περισσότερο πιθανό να έχει γενετικό υπόβαθρο από τον γυναικείο παράγοντα.

 

30-36% των ανδρών που παράγουν πολύ χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή που δεν παράγουν καθόλου σπερματοζωάρια, έχουν χρωμοσωμική ανωμαλία, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Klinefelter ή μια μικρή διαγραφή ενός μέρους του Y χρωμοσώματος. Το σύνδρομο Klinefelter είναι μια κατάσταση, που εμφανίζεται στους άνδρες, κατά την οποία έχουν ένα επιπλέον X χρωμόσωμα σε μερικά ή σε όλα τα κύτταρα τους. Το επιπλέον X χρωμόσωμα προκαλεί την έλλειψη στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Άλλα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν συγκριτικά μικρούς όρχεις. Πολλοί άνδρες με σύνδρομο Klinefelter δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση πριν γίνει η διάγνωση.

Το 1-2% των ανδρών με υπογονιμότητα έχουν συγγενή αμφοτερόπλευρη απουσία του ορχικού πόρου, ή CBAVD. Περίπου το 75% αυτών των ανδρών έχουν μια γονιδιακή μετάλλαξη για την κυστική ίνωση (CF) σε ένα από τα χρωμοσώματα #7 και μια γονιδιακή παρέκκλιση στο άλλο χρωμόσωμα #7, γνωστή ως 5T αλληλόμορφο. Δεδομένου ότι 1 στους 27-30 άνδρες που ανήκουν στην Καυκάσια φυλή είναι φορείς για την κυστική ίνωση, άνδρες με αυτή την κατάσταση, που ακολουθούν την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με κυστική ίνωση.

Μικροδιαγραφές του Y χρωμοσώματος μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων, καθόλου σπερματοζωάρια ή ανώμαλο σχήμα και κίνηση τους. Άνδρες με αυτά τα ευρήματα που υπόκεινται σε ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων (ICSI) έχουν μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσουν γιους με υπογονιμότητα.

Άλλες παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνουν την μυοτονική δυστροφία, την πολυκυστική νόσο των νεφρών και άλλες.

ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ Υ-ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ

    Οι Tiepolo και Zufardi το 1976 βρήκαν την διαγραφή του περιφερικού άκρου του μακρού βραχίονα του Y χρωμοσώματος. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει τον τόπο του αζωοσπερμικού παράγοντα (AZF), ο οποίος περιέχει ένα ή περισσότερα γονίδια, απαραίτητα για τη σπερματογένεση. Ο τόπος AZF έχει χαρτογραφηθεί στο μεσοδιάστημα 5-7 της διαγραφής, μια περιοχή στη ζώνη q11.23 του Y χρωμοσώματος η οποία περιέχει 5 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων. Υπάρχουν 3 περιοχές στο μεσοδιάστημα 5 και 6 της διαγραφής, όπου συμβαίνουν οι περισσότερες διαγραφές στους άνδρες με υπογονιμότητα, καθορισμένες ως AZFa, AZFb, και AZFc. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές μπορεί να σχετίζεται με μια ιδιαίτερη ιστολογία των όρχεων. Σε μια μελέτη βρέθηκαν μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος στο 7% μιας τυχαίας ομάδας ανδρών με υπογονιμότητα κάτι που δείχνει ότι οι μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή και ειδική αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

    Τα γονίδια AZF δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Δύο υποψήφιες οικογένειες γονιδίων κλωνοποιήθηκαν από το μεσοδιάστημα 6 της διαγραφής: τα RBM (RNA-Binding Motif, Μοτίβο πρόσδεσης RNA) και τα DAZ (Deleted In Azoospermia, Διεγραμμένα στην Αζωοσπερμία). Τα γονίδια DAZ εκφράζονται αποκλειστικά στη δοκιμασία. Οι DAZ πρωτεΐνες φαίνεται πως υπάρχουν στις καθυστερημένες σπερματίδες και στις ουρές των ώριμων σπερματοζωαρίων. Η απουσία ανιχνεύσιμων μικροδιαγραφών σε γόνιμους άνδρες υποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ μικροδιαγραφών και υπογονιμότητας. Παρόλα αυτά, φάνηκε ότι κάποιοι άνδρες με μικροδιαγραφές μπορούν να παράγουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτωση. Επίσης, αζωοσπερμικοί άνδρες με διαγραφή του συγκροτήματος των  DAZ γονιδίων περιστασιακά είναι ικανοί να ολοκληρώσουν την σπερματογένεση. Υπήρχε ο προβληματισμός ότι οι μικροδιαγραφές  της AZFc είναι συμβατές με το σχηματισμό μικρών αριθμών φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Όταν επανορθώθηκε το ορχικό σπέρμα χρησιμοποιήθηκε για βοηθητική αναπαραγωγή (IVF/ICSI), διαπιστώθηκε φυσιολογική εμβρυϊκή ανάπτυξη και εγκυμοσύνη. Απομένει να ταυτοποιηθεί ο λειτουργικός ρόλος των γονιδίων του Y-χρωμοσώματος στη σπερματογένεση. Υποστηρίζεται ότι οι μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος συμβαίνουν κατά την αναδίπλωση του DNA. Ανάμεσα στους άνδρες με αζωοσπερμία ή σοβαρή ολιγοσπερμία το 16% είχε διαγραφές. Σε άνδρες με αζωοσπερμία μόνο η συχνότητα των διαγραφών αυξήθηκε σε 23%.

    Οι μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος είναι σχετικά συχνές και η συχνότητα τους αυξάνεται με την  σοβαρότητα της σπερματογενετικής ανωμαλίας. Συνεπώς, η δοκιμασία για τις μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος υποδεικνύεται σε άνδρες με αζωοσπερμία και σοβαρή ολιγοσπερμία, και σε ασθενείς που σκέπτονται να προχωρήσουν σε βοηθητική αναπαραγωγή.

    Οι ανωμαλίες του Y-χρωμοσώματος θα περάσουν σε κάθε αρσενικό παιδί που προήλθε μετά την βοηθητική αναπαραγωγή. Από τη στιγμή που άνδρες με αυτές τις γενετικές ανωμαλίες χαίρουν συνήθως άκρας υγείας, εκτός από την υπογονιμότητα, είναι αβέβαιο αν οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση θα υπάρχει στους απογόνους με μικροδιαγραφές του Y-χρωμοσώματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Επαμεινώνδα Κατρίτση και Νικολάου Παπαδόπουλου, Νέα Έκδοση 1998, Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.
  • ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ, Richard S. Snell, M.D., Ph.D., Μετάφραση – Επιμέλεια Γιάννης Βαράκης, Νίκος Παπαδόπουλος, 1992, Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Μηχανισμοί της Λειτουργίας του
  • Οργανισμού, A. Vander, M.D., J. Sherman, Ph.D., D. Luciano, Ph.D., Μ. Τσακόπουλος, M.D., Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης Ν. Γελαδας, Μ. Τσακόπουλος, 8η Έκδοση 2001, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ, Ρωξάνη Αγγελοπούλου, 1992, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • Wheaters ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, Paul R. Wheater, H. George Burkitt, Victor G. Daniels, Γενική Επιμέλεια – Πρόλογος Χρήστος Κίττας, 2002, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Alan Stevens, James Lowe, Μετάφραση – Επιμέλεια Χρήστος Κίττας, Δεύτερη Έκδοση Αθήνα 1998, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Guyton, Όγδοοη Έκδοση 1992, Επιστημονικές Εκδόσεις Γρηγορίου Παρισιάνου.
  • ΣΤΕΙΡΩΣΗ (γυναικεία – ανδρική αντισύλληψη), Νίκος Παπανικολάου, Δεύτερη Έκδοση Θεσσαλονίκη 1986.
  • ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ, Κ.Α. Δημόπουλος, Τέταρτη Έκδοση Αθήνα 1991, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ – ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ/ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ, Ιωάννης Σακκάς, Έκδοση Β’, Εκδόσεις Γρηγόριος Παρισιάνος.
  • Pauer HU. Hinney B.Michelman HW, Krasemann EW, Zoll B., Engel W. Relevance of genetic counselling in couples prior to intracytoplasmic sperm injection. Hum Reprod 1997;12(9):1909-1912.
  • Tuerlings JHAM., Kremer JAM, Meuleman EJH. The practical Application of Genetics in the male infertility Clinic. J Androl 1997;18(6) 576-581.
  • Bonduelle M., Wilikens A., Buysse A., Van Assche E., Devroey P., Van Steirteghem AC., Liebaers I. A follow-up study of children born after intracytoplasmic sperm injection (ICSI) with epididymal and testicular spermatozoa and after replacement of cryopreserved embryos obtained after ICSI. Hum Reprod 1998; Suppl1, vol.13, 196-207.
  • Palermo GD, Colombero LT, Schattman GL, Davis OK, Rozenwaks Z. Evolution of pregnancies and initial follow-up of newborn delivered after intracytoplasmic sperm injection. JAMA 1996; 276:1893-1897.
  • Palermo GD, Schlegel PN, Sills ES, Veeck LL, Zaninovic N. Menendez S, Rozenwaks Z. Birth after intracytoplasmic sperm injection of sperm obtained by testicular extraction from men with nonmosaic Klinefelter's syndrome.
  • Habermann B., Mi H-F., Edelmann A., Bohring C., Backert I-T., Kiesewetter F., Aumuller G., Vogt PH. DAZ (deleted in Azoospermia) genes encode proteins located in human late spermatids and in sperm tails. Hum Reprod 1998;13:363-369.
  • Reijo R., Alagappan RK, Patrizio P., Page DC. Severe oligospermia resulting from deletions of azoospermia factor gene on Y chromosome. Lancet 1996;347:12901293.
  • Roberts KP. Y-chromosome deletions and male infertility: State of the Art and Clinical Implications. J Androl 1998;19:255-259.
  • http://www.iacr.bbsrc.ac.uk/notebook/courses/guide/sperm.htm
  • http://infertility.about.com/library/ifctr/bllrandolph1.htm?terms=Your+Genes+and+Infertility
  • http://www.med.ohio-state.edu/cmif/electron.htm
  • http://syi.hkcampus.net/~syi-kc/ m_sperm.htm
  • http://www.infertility-male.com/patientevaluation/evaalg.htm

Red Hand Pointing Left
Go back one step

Red Hand Pointing Up
Chapters page

Horizontal Divider 26

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ WEB - ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Web

InterTran (www.tranexp.com)
InterTran (www.tranexp.com)

Please MOVE AND HOLD your MOUSE CURSOR over any WORD in the translated web page in order to see a pop-up window with ALTERNATIVE TRANSLATIONS. Translations provided by: www.tranexp.com

worldnotobaccoday2006.gif

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright Kostas Roditis 2004. All rights reserved.