mainlogo.JPG

Varicoceles, Nutrition, Chemicals & Environment - 6

Home
Chapters
Male Anatomy
- 1.2 -
- 1.3 -
- 1.4 -
Statistics
Sperm Analysis
- 3.2 -
Genes' Role
- 4.2 -
- 4.3 -
Kleinefelter's Syndrome
Syndromes & Diseases
- 6.2 -
- 6.3 -
- 6.4 -
Varicoceles & other factors
- 7.2 -
- 7.3 -
- 7.4 -
- 7.5 -
- 7.6 -
Cancer's Role
- 8.2 -
Idiopathic subfertility
- 9.2 -
Treatment - Therapy
- 10.2 -
News
News - 2
Video Room
Photo Album Page
Mailbag
Contact Us
Make your comment!

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

   Ο μολυσμένος αστικός αέρας και το στρες ενάντια στη γονιμότητα

ch7_37.JPG

Ρύπανση

Τα παρακάτω ποσοστά προκύπτουν από την ανάλυση 1000 δειγμάτων στην κυριότερη τράπεζα σπέρματος της ασιατικής πόλης της Σαγκάης. Ένα μήνα προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά από το Ινστιτούτο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Σαγκάης, η εφημερίδα China Daily είχε δημοσιεύσει άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ποσοστό 20-30% των κινέζων ανδρών παρουσιάζουν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως η στειρότητα και η ανικανότητα. Το 15% των ζευγαριών στη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και περίπου στο ένα τρίτο το πρόβλημα προέρχεται από τον άνδρα.

Σύμφωνα με ερευνητή του ινστιτούτου, η ρύπανση (Βλ. Εικόνα 7.1.), τα φυτοφάρμακα και η χρήση πλαστικών δοχείων για την αποθήκευση των τροφών σχετίζονται άμεσα με τα παραπάνω προβλήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Κίνας ισχυρίζονται ότι μια ουσία που περιέχεται σε παρασιτοκτόνα και απορρυπαντικά πλυντηρίων σχετίζεται με τις στυτικές δυσλειτουργίες στους άνδρες και με πρόωρη σεξουαλική ωρίμανση και στα δύο φύλα.

Η οικονομική ανάπτυξη εντείνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης που παρουσιάζεται στις κινεζικές πόλεις αλλά και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου. Μόνο οκτώ από τις 46 μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι οποίες εξετάστηκαν πρόσφατα, πληρούν τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από την κινεζική κυβέρνηση23.

ch7_38.JPG

Στρες

Στρες ονομάζεται κάθε γεγονός που ένα άτομο εκλαμβάνει ως απειλητικό ή επιζήμιο. Το στρες (Βλ. Εικόνα 7.2.) μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία σε πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα ξεκινά με τη δράση ορμονών, που εκκρίνονται από τους ενδοκρινείς αδένες και το νευρικό σύστημα. Το στιγμιαίο στρες μπορεί να συντελέσει σε άυξηση των καρδιακών παλμών, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της συχνότητας αναπνοής, καθώς και στην εφίδρωση των παλάμων. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να δημιουργήσει κατάθλιψη και να οδηγήσει σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους βιολογικούς ρυθμούς.

Παρόλο που η υπογονιμότητα είναι μια εμπειρία που συνοδεύται από στρες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ίδια η υπογονιμότητα μπορεί να πηγάζει από το στρες. Μελέτες δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλούν μειωμένη σπερματογένεση στους άνδρες και ανώμαλη ωορρηξία στις γυναίκες.

Μερικές απλές συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες είναι οι εξής:

q       Ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με τη σύντροφο.

q       Συναισθηματική υποστήριξη για την αποφυγή της απομόνωσης. Η επίσκεψη σε οικογενειακό σύμβουλο, ομάδες στήριξης και το διάβασμα βιβλίων για την υπογονιμότητα μπορούν να βοηθήσουν.

q       Εκμάθηση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως γιόγκα κλπ.

q       Αποφυγή πρόσληψης καφεϊνης και άλλων διεγερτικών.

q       Συχνή σωματική άσκηση.

q Γνώση των αιτίων της ίδιας υπογονιμότητας (βιβλία, βιβλιοθήκες, αρμόδιοι οργανισμοί για την υπογονιμότητα)31.

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οργανικοί διαλύτες, έκθεση σε ΜΠ, άλλες εργασιακές εκθέσεις και

ανδρική υπογονιμότητα, Παράθεση σχετικών πινάκων

 

Οι οργανικοί διαλύτες που χρησιμοποιούνται σε βαφεία, καθαριστήρια ρούχων, τυπογραφεία και άλλους εργασιακούς χώρους, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσης του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με έρευνα Καναδών ερευνητών που δημοσιεύεται στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine”.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι η μέτρια έκθεση σε οργανικούς διαλύτες στον εργασιακό χώρο διπλασιάζει τον κίνδυνο μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων, ενώ η  υψηλή έκθεση – περίπου 50% υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα – τετραπλασιάζει τον κίνδυνο. Η ερευνητική ομάδα της δρ. Νίκολα Τσέρι ανέλυσε τα σπερμοδιαγράμματα 656 ανδρών που είχαν επισκεφθεί ινστιτούτο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Μόντρεαλ κατά την περίοδο 1972-1991, καθώς και 574 ανδρών που είχαν καταφύγει σε άλλες αντίστοιχες κλινικές του Καναδά από το 1984 έως το 1987.

Μεταξύ των ανδρών της πρώτης ομάδας, ο κίνδυνος αυξανόταν ανάλογα με την έκθεση, ενώ στους άνδρες της δεύτερης ομάδας παρατηρήθηκαν προβλήματα μόνο στις περιπτώσεις που η έκθεση στους διαλύτες ήταν υψηλή. Μεταξύ των 33 ατόμων που εργάζονταν σε χώρους με υψηλή έκθεση, οι περισσότεροι ήταν βαφείς και χειριστές τυπογραφικών μηχανημάτων. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκαν επίσης εργαζόμενοι σε στεγνοκαθαριστήρια και ναυπηγεία.

Σύμφωνα με τη δρ. Τσέρι, οι διαλύτες απορροφώνται συνήθως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, αν και το 10% της έκθεσης οφείλεται σε άμεση επαφή των διαλυτών με το δέρμα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια των Η.Π.Α. έχει θέσει ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές για τους οργανικούς διαλύτες, οι οποίες ωστόσο βασίζονταν σε έρευνες που αφορούσαν τις επιδράσεις τους στο νευρικό και όχι στο αναπαραγωγικό σύστημα. Οι ερευνητές προς το παρόν δε γνωρίζουν ποιοι από τους χρησιμοποιούμενους οργανικούς διαλύτες ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, και σχεδιάζουν για το σκοπό αυτό νέα έρευνα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία. Πάντως παλαιότερες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν ενοχοποιήσει μια κατηγορία διαλυτών που ονομάζονται αιθέρες της γλυκόλης24.

Μια άλλη έρευνα των Erik Tielemans, Alex Burdorf, Egbert R.te Velde, Rob F.A. Weber, Roelof J.van Kooij, Hendrik Veulemans και Dick J.J. Heederick του Γεωργικού Πανεπιστημίου του Wageningen, του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουτρέχτης και του αντίστοιχου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και του Catholic University στη Leuven του Βελγίου, ασχολήθηκε με το να διαπιστώσει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις ανώμαλες σπερματικές παραμέτρους και στην έκθεση σε οργανικούς διαλύτες, μεταλλικά στοιχεία και ζιζανιοκτόνα στο χώρο της εργασίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης 899 ανδρών που επισκέφθηκαν με τις συντρόφους τους τις κλινικές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των ολλανδικών πόλεων Ρότερνταμ και Ουτρέχτης, έδειξαν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση σε αρωματικούς διαλύτες και στη μειωμένη σπερματική ποιότητα. Η έκθεση σε άλλους ρύπους στον εργασιακό χώρο δεν ενοχοποιήθηκε για μείωση της σπερματικής ποιότητας. Ο κίνδυνος για ανώμαλες τιμές στις σπερματικές παραμέτρους ατόμων που υφίστανται έκθεση σε διάφορες ουσίες, φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα (8.1.) (OR=σχετικός λόγος, CI=όρια αξιοπιστίας, *Case A=συγκέντρωση <20χ106/mL ή κινητικότητα <50% ή μορφολογία <14%, +=διαμορφωμένος σχετικός λόγος ανάλογα με την ηλικία της συντρόφου, το επίπεδο μόρφωσης και την κλινική)38.

ch7_39.JPG

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των εργαζομένων στις βλαβερές συνέπειες της έκθεσής τους σε μαγνητικά πεδία. Πιθανές σχέσεις ανάμεσα στην έκθεση σε μαγνητικό πεδίο σε χώρους απασχόλησης και στην ανδρική υπογονιμότητα εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Γέιλ των Η.Π.Α. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτελούσαν 1309 άνδρες, – οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βασεκτομή – μέλη ζευγαριών  τα οποία είχαν εξεταστεί για προβλήματα γονιμότητας στην Πανεπιστημιακή Κλινική Υπογονιμότητας του Νοσοκομείου του Νιου Χέιβεν που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Νιου Χέιβεν της Πολιτείας Κονέκτικατ, από τις 23 Απριλίου 1984 έως τις 23 Μαρτίου 1987.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν κάποια σχέση ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες έκθεσης σε μαγνητικά πεδία, υφιστάμενα σε χώρους απασχόλησης και στην ανδρική υπογονιμότητα (ανωμαλίες στη σπερματική μορφολογία (Βλ. Εικόνα 8.1.), μειωμένη σπερματοκινητικότητα και ολιγοσπερμία-αζωοσπερμία). Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι τα μαγνητικά κύματα επιδρούν στην ανδρική αναπαραγωγικότητα, παρά το γεγονός ότι – όπως στις περισσότερες άλλωστε σχετικές επιδημιολογικές μελέτες – τα αποτελέσματα περιορίζονται λόγω έλλειψης κατάλληλων οργάνων μέτρησης της έκθεσης στα μαγνητικά πεδία και ύπαρξης μικρού συνήθως δείγματος25.

ch7_40.JPG

Με τις επιδράσεις της έκθεσης σε διάφορες χημικές ουσίες, οργανικούς διαλύτες, ραδιενέργεια και υψηλή τάση ρεύματος στους χώρους εργασίας, πάνω στην ανδρική γονιμότητα ασχολήθηκε η ομάδα που διηύθυναν ο Steven M. Schrader, ερευνητής ανδρολόγος και η M. Helen Kanitz του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Απασχόληση των Η.Π.Α.. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους (Κίνδυνοι στην απασχόληση για την ανδρική γονιμότητα), που βασίζονται σε ποικίλες στατιστικές έρευνες (προοπτικές, ασθενών-μαρτύρων, μεμονωμένες), παρατίθενται συνοπτικά στους παρακάτω πίνακες (8.2. & 8.3.), οι οποίοι αποδεικνύουν ότι υπάρχει ή όχι σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε διάφορους παράγοντες και στα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών32.

ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ/ΔΙΑΛΥΤΕΣ/ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Αναφορά

Είδος μελέτης

Είδος έκθεσης

Συσχέτιση με την έκθεση

Επίδραση

Lancranjan et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Μόλυβδος

+

Ποιότητα
                  σπέρματος /σεξουαλική λειτουργία

Whorton et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

DBCP (διβρωμοχλω- ροπροπάνιο)

+

Ποιότητα σπέρματος/ενδοκρινικά

Whorton et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

καρβαρύλιο (Sevin)

-

 

Milby and Whorton

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

DBCP (διβρωμοχλω- ροπροπάνιο)

+

Ποιότητα σπέρματος

Milby and Whorton

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Επιχλωρυδρίνη

-

 

Wyrobek et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

καρβαρύλιο (Sevin)

+

Ποιότητα σπέρματος

Meyer

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Διθειάνθρακας

-

 

Ahrenholtz and Meyer

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

TDA και DNT

+

Ποιότητα σπέρματος

Hamill et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

TDA και DNT

-

 

Nordstrom et al

Ερωτηματολόγιο/ αρχείο

Υψηλή τάση

+

Εγγενείς δυσπλασίες

Ward et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Φορμαλδεϋδη

-

 

Goldsmith and Potashnik

Ερωτηματολόγιο

DBCP (διβρωμοχλω- ροπροπάνιο)

+

Αναλογία φύλου απογόνων

Rosenburg et al

Ανάλυση σπέρματος

Διυλιστήριο πετρελαίου

-

 

Heussner et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Πισσάνθρακας

-

 

Assemmato et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος, ενδοκρινείς

Μόλυβδος

+

Ποιότητα σπέρματος, όχι ενδοκρινικά

Ratcliffe et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Διβρωμιούχο αιθυλένιο

+

Ποιότητα σπέρματος

Schrader et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Διβρωμιούχο αιθυλένιο

+

Ποιότητα σπέρματος

Jelnes

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

Παραγωγή πλαστικών (στυρόλιο και ακετόνη)

+

Ποιότητα σπέρματος

Jelnes and Knudsen

Ανάλυση σπέρματος

Συγκόλληση ανοξείδωτου χάλυβα

-

 

Welch et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

Αιθυλαιθέρες της γλυκόλης

+

Ποιότητα σπέρματος

Ratcliffe et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Αιθυλαιθέρες της γλυκόλης

+

Ποιότητα σπέρματος

DeStefano et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

Στρατιωτική θητεία στο Βιετνάμ

+

Ποιότητα σπέρματος

Bonde

Ανάλυση σπέρματος

Συγκόλληση μετάλλων

+

Μη αναστρέψιμες βλάβες στο σπέρμα

Bonde

Ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

Συγκόλληση μετάλλων

+

Ποιότητα σπέρματος

Bonde et al

Ερωτηματολόγιο/ αρχείο γεννήσεων

Συγκόλληση μετάλλων

+

Γονιμότητα (μαλακός σίδηρος)

Eskenazi et al

Ανάλυση σπέρματος

Υπερχλωροαιθυλένιο

+

Ποιότητα σπέρματος

Eskenazi et al

Ερωτηματολόγιο

Υπερχλωροαιθυλένιο

(+)

Χρόνος εγκυμοσύνης

Ng et al

Ενδοκρινείς

Μόλυβδος

+

Ενδοκρινικά

McGregor and Mason

Ερωτηματολόγιο/ ενδοκρινείς

Ατμοί υδραργύρου

(+)

Σεξουαλική σφαιρίνη

Figa-Talamanca et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος

Θερμότητα

+

Ποιότητα σπέρματος και ικανότητα σύλληψης

Weyandt et al

Ερωτηματολόγιο/ ανάλυση σπέρματος/ ενδοκρινείς

Ραντάρ

+

Ποιότητα σπέρματος

Gennart et al

Ερωτηματολόγιο/ ενδοκρινείς

Μόλυβδος

-

 

Gennart et al

Ερωτηματολόγιο

Μόλυβδος

+

Γονιμότητα

Hoglund et al

Ερωτηματολόγιο

Σπρέι μπογιάς

+

Ύψος και βάρος απογόνων

Lerda

Ανάλυση σπέρματος

Μόλυβδος

+

Ποιότητα σπέρματος

-           Το - σημαίνει έλλειψη αξιοσημείωτης συσχέτισης

-           Το + σημαίνει αξιοσημείωτη συσχέτιση

-           Το (+) σημαίνει οριακή αξιοσημείωτη συσχέτιση

ΠΙΝΑΚΑΣ 8.2.

ΠΗΓΗ: Occupational Hazards to Male Reproduction – Steven M. Schrader & M. Helen Kanitz

Published 1994 in: Occupational Medicine: State of the Art Reviews: Reproductive Hazards

ED. E Gold, M Schenker, and B Lasley. Pages 405-414.

Τα παιδιά είναι η ένδυση του σώματος. Δίχως παιδιά είσαι γυμνός.

Παροιμία των Yoruba, Νιγηρία.

ΧΗΜΙΚΑ/ΔΙΑΛΥΤΕΣ/ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΚΛΙΝΙΚΕΣ/ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Αναφορά

Είδος μελέτης

Είδος έκθεσης

Συσχέτιση με την έκθεση

Επίδραση

Whorton et al

Ομαδική

Διβρωμοχλωροπροπάνιο

+

Σπέρμα, ενδοκρινικά

Cohn et al

Ατομική

Κεπόνη (φυτοφάρμακο)

+

Σπέρμα

Cullen et al

Ιατρικός έλεγχος

Μόλυβδος

+

Σπέρμα

Kelly

Ατομική

Χλωρομεθάνιο

+

Σπέρμα

Fisher-fischbein

Ατομική

Μόλυβδος

+

Σπέρμα

Potashnik et al

Ατύχημα

Ατμοί βρωμίου

+

Σπέρμα

Birioukov et al

Ατύχημα

Ραδιενέργεια

+

Σπέρμα, ενδοκρινικά

To + σημαίνει αξιοσημείωτη συσχέτιση

ΠΙΝΑΚΑΣ 8.3.

ΠΗΓΗ: Occupational Hazards to Male Reproduction – Steven M. Schrader & M. Helen Kanitz

Published 1994 in: Occupational Medicine: State of the Art Reviews: Reproductive Hazards

ED. E Gold, M Schenker, and B Lasley. Pages 405-414.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

1.         Γκικόντε Μαρία, διαιτολόγος – σύμβουλος διατροφής

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – 3ης Σεπτεμβρίου 167, Αθήνα.

Εναλλακτικές θεραπείες για την υπογονιμότητα - Αυξήστε το επίπεδο υγείας σας και βελτιώστε τις ικανότητες σύλληψης με φυσικούς τρόπους.

Δικτυακός τόπος: http://www.diagnostiki.gr/arthra01.htm

2.         BBC NEWS/Health/Thursday, 4 May, 2000

Overweight men risk impotence

Δικτυακός τόπος: http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_735000/735120.stm

3.         M.R. D. Amelar, L. Dubin

Male Infertility

4.         Fertility and Sterility, Vol. 52 B.C. Peng, P. Tomashefsky, H.M. Nagler

The cofactor effect: Varicocele and Infertility

5.         Fertility and Sterility, Vol. 57, 1992 World Health Organisation

The influence of varicocele on parameters of fertility in a large group of men presenting to infertility clinics.

6.         Εκδόσεις Πασχαλίδη, 5η έκδοση 1998 Δημόπουλος Κ.

Ουρολογία

7.         Εκδόσεις Πασχαλίδη, 1998 Κωστακόπουλος Α.

Στοιχεία Ανδρικής Στειρότητας

8.         Johnson DE, Pohl DR, Rivera-Correa H. South Med J 63:34, 1970.

Varicocele: an innocuous condition?

9.         CMRM Center for Male Reproductive Medicine, Los Angeles, U.S.A.

Varicocele

Δικτυακός τόπος: http://www.malereproduction.com/14_varicocele.html

10.      HEALTH.IN.GR

Κιρσοκήλη – Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr

11.     CARE.FLASH.GR

Χειρουργική: Κιρσοκήλη

Δικτυακός τόπος: http://care.flash.gr/enc/diseases/surgery/topic/?id=81

12.      NEW YORK Cornell University - Weill Medical College - Cornell Institute for Reproductive Medicine - Center for Male Reproductive Medicine and Microsurgery - "State-of-the-Art Compassionate Care for the Infertile Couple", 1999.

Varicocele                                                                

13.     VaricoceleSpecialists.Com – Frequently Asked Questions

How does a varicocele cause infertility?

Δικτυακός τόπος: http://www.varicocelespecialists.com/faq3.htm

14.     Bechset’s Organisation Worldwide

Methotrexate

Δικτυακός τόπος: http://www.alexknight.clara.net/behcet-syndromemember/medication/methotrexate.html

15.      Dr Patrick Dixon, Fellow of the Center for Management Development, London Business School and Chairman of Global Change Ltd.

Cimetidine - The Truth about Cimetidine

Δικτυακός τόπος: http://www.globalchange.com/cimetidine.htm

16.      Reuters Health – Yahoo! News, 2001

Smoking lowers male sex drive and fertility

17.      BBC News/Health/Sunday, 20 May, 2001

Smoking boosts impotence risk

Δικτυακός τόπος: http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_1338000/1338391.stm

18.      F H Lloyd, research registrar in obstetrics and gynaecology, P Powell, consultant urologist, A P Murdoch, consultant and senior lecturer in reproductive medicine, 2001

Lesson of the Week: anabolic steroid abuse by body builders and male subfertility

Δικτυακός τόπος: BRITISH MEDICAL JOURNAL http://www.bmj.com

19.       Florida State University, Tallahassee, FL 32306, U.S.A. – Molecular Expressions: Exploring the world of optics and microscopy/Photo Gallery

Aminoacids, Pharmaceuticals, Vitamins, Pesticides

Δικτυακός τόπος: MOLECULAR EXPRESSIONS http://micro.magnet.fsu.edu/index.html

20.        BBC News/Health/Friday, 27 July, 2001

Pesticides linked to male infertility

Δικτυακός τόπος: http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_1458000/1458660.stm

21.        HEALTH.IN.GR – 14.08.2001

Τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για την πρόκληση ανδρικής στειρότητας

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr/News/print.asp?arcode=6086

22.        HEALTH.IN.GR – 23.08.2001

Επικίνδυνα για την ανδρική γονιμότητα τα φυτοφάρμακα

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr/News/print.asp?arcode=6473

23.        HEALTH.IN.GR – 10.11.2000

Η ρύπανση στις πόλεις μειώνει την ανδρική γονιμότητα

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr/News/print.asp?arcode=12

24.        HEALTH.IN.GR – 14.09.2001

Οι οργανικοί διαλύτες συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr/News/print.asp?arcode=6892

25.        Information Ventures, Inc. – Hot Topics. February 03, 2000

Occupational Exposure to EMF. Occupationally Related Magnetic Field Exposure and Male Subfertility

Δικτυακός τόπος: http://infoventures.com/emf/currlit/bu11792.html

26.        Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 13.10.1999, σελίδα Ν24 – Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Κακοί εραστές οι παχύσαρκοι

27.        European Society of Human Reproduction and Embryology (E.S.H.R.E.) – Human Reproduction (monthly journal), Vol 16. No 8. pp 1768-1776, 27 July 2001

Contribution of environmental factors to the risk of male infertility

Δικτυακός τόπος: www.eshre.com/?2008

28.     HEALTH.IN.GR

Η ουσία λυκοπίνη συμβάλλει στη γονιμότητα των ανδρών

Δικτυακός τόπος: http://health.in.gr/News/print.asp?arcode=4204

29.     BBC News/Health/Monday, 12 March, 2001

Fruit fights infertility

Δικτυακός τόπος: http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_ 1211000/1211475.stm

30.     National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. ALCOHOL ALERT – A quarterly bulletin that disseminates important research findings on a single aspect of alcohol abuse and alcoholism. No. 26 PH 352 October 1994

Alcohol and Hormones/Alcohol Impaires Reproductive Functions

31.     American Society for Reproductive Medicine (Formerly The American Fertility Society), Birmingham, Alabama

Fact sheet: Stress and Infertility

32.        Steven M. Schrader and M. Helen Kanitz, Published 1994 in: Occupational Medicine: State of the Art Reviews: Reproductive Hazards ED. E. Gold, M. Schenker and B. Lasley. Pg. 405-414

Occupational Hazards to Male Reproduction (abstract)

33.        University of Iowa/Healthcare

Fact Sheet: Male Infertility

Δικτυακός τόπος: http://www.uihealthcare.com/depts/malefertilityclinic/facts.html

34.        Michael A. Werner M.D., Private Practice Limited to Male Infertility & Sexual Dysfunction, Medical Director, M.A.Z.E. Laboratories

Male Infertility/Drugs

Δικτυακός τόπος: http://www.wernermd.com/maleinfertility.htm

35.        AltPenis.Com – 24 July 2000

Marijuana May Alter Human Fertility

Δικτυακός τόπος: http://www.altpenis.com

36.        AltPenis.Com – 24 June 2001

Common Pesticide Reduces Testosterone Levels

Δικτυακός τόπος: http://www.altpenis.com 

37.        Fertility And Sterility Vol.69 No.2 February 1998, American Society for Reproductive Medicine pages 347-349 

         Andrea Lenzi M.D., Loredana Gandini B.Sc., Piero Bagolan M.D., Antonella Nahum M.D., Franco Dondero M.D. Seminology and Reproductive Immunology Unit Department of Medical Pathophysiology, University of Rome “La Sapienza”, and Bambino Gesu Children’s Hospital, Istituto Ricovero e Cura a Carattere Scientifico, Rome, Italy.

Sperm parameters after early left varicocele treatment

38.        Fertility And Sterility Vol.71 No.4 April 1999, American Society for Reproductive Medicine pages 690-696

         Erik Tielemans M.Sc., Alex Burdorf Ph.D., Egbert R.te Velde Ph.D., Rob F.A.Weber Ph.D., Roelof J.van Kooij Ph.D., Hendrik Veulemans Ph.D., Dick J.J. Heederik Ph.D. Wageningen Agricultural University, Wageningen, Erasmus University Rotterdam, Rotterdam, University Hospital Utrecht, Utrecht, University Hospital Rotterdam, Rotterdam, the Netherlands, Catholic University Leuven, Leuven, Belgium.

Occupationally related exposures and reduced semen quality: a case-control study

39.        Fertility And Sterility Vol.69 No.1 January 1998, American Society for Reproductive Medicine pages 11-18

         Philip L. Bigelow Ph.D., John Jarrell M.D., Murray R. Joung M.D., Ph.D., Thomas J. Keefe Ph.D., Edgar J. Love M.D., Ph.D.  The University of Calgary, Faculty of Medicine, Calgary, Alberta, Canada.

Association of semen quality and occupational factors: comparison of case-control analysis and analysis of continuous variables

40.        Andrologia-First international journal of Andrology Vol.30, pages 345-350 (1998)

S. Belmonte, M. Maturano, M.F. Bertini, E. Pusiol, T. Sartor, M.A. Sosa  Instituto de Histologia y Embriologia, Facultad de Ciencias Medicas, Universidad Nacional de Guyo, Casilla de Correo, Mendoza, Argentina

Changes in the content of rat epididymal fluid induced by prolonged treatment with Tamoxifen

41.     Andrologia-First international journal of Andrology Vol.29, pages 201-207 (1997)

B.T. Akingbemi, P.V.V. Prasada Rao and T.A. Aire  Department of Preclinical Veterinary Studies & Department of Anatomy, University of Zimbabwe, Harare, Zimbabwe

Chronic ethanol intake may delay the onset of gossypol-induced infertility in the male rat

42.     Wayne J.G. Hellstrom – Male Infertility And Sexual Dysfunction : A. Zini et al. – page 212

Varicocele – Radiographic balloon or coil occlusion

43.     Ρωξάνη Αγγελοπούλου Πειραματική Εμβρυολογία – Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 2000

Γεννητικά κύτταρα: Πολλαπλασιασμός και Απόπτωση

10. Η απόπτωση στα σπερματοζωάρια, σελ. 87,88

Red Hand Pointing Left
Go back one step

Red Hand Pointing Up
Chapters page

Horizontal Divider 26

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ WEB - ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Web

InterTran (www.tranexp.com)
InterTran (www.tranexp.com)

Please MOVE AND HOLD your MOUSE CURSOR over any WORD in the translated web page in order to see a pop-up window with ALTERNATIVE TRANSLATIONS. Translations provided by: www.tranexp.com

worldnotobaccoday2006.gif

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright Kostas Roditis 2004. All rights reserved.