mainlogo.JPG

Statistics on male subfertility

Home
Chapters
Male Anatomy
- 1.2 -
- 1.3 -
- 1.4 -
Statistics
Sperm Analysis
- 3.2 -
Genes' Role
- 4.2 -
- 4.3 -
Kleinefelter's Syndrome
Syndromes & Diseases
- 6.2 -
- 6.3 -
- 6.4 -
Varicoceles & other factors
- 7.2 -
- 7.3 -
- 7.4 -
- 7.5 -
- 7.6 -
Cancer's Role
- 8.2 -
Idiopathic subfertility
- 9.2 -
Treatment - Therapy
- 10.2 -
News
News - 2
Video Room
Photo Album Page
Mailbag
Contact Us
Make your comment!

Horizontal Divider 26

ch1_01.JPG
Infertility in U.S.A.

ch1_02.JPG
Main causes of infertility

Παρατηρούμε ότι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Συγκεκριμένα, στις Η.Π.Α., το ποσοστό του συνόλου των υπογόνιμων ζευγαριών είναι 10%. Στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 14.3% (1 στα 7 ζευγάρια). Στις ηλικίες 35-39 το ποσοστό φτάνει στο 20% (1 στα 5 ζευγάρια), ενώ στις ηλικίες 40-44 αγγίζει το 25%, δηλαδή 1 στα 4 ζευγάρια.

    Μιλώντας γενικότερα για τα αίτια που προκαλούν υπογονιμότητα, παρατηρούμε ότι τα κυριότερα αίτια υπογονιμότητας, σε ποσοστό 21%, είναι προβλήματα που σχετίζονται με το σπέρμα. Ακολουθούν η δυσλειτουργία των ωοθηκών και η βλάβη των ωαγωγών με ποσοστά 18% και 14% αντίστοιχα. Η υπογονιμότητα οφείλεται σε μικρότερα ποσοστά σε διάφορες άλλες καταστάσεις. Τέτοιες είναι η ενδομητρίωση και προβλήματα που σχετίζονται με τον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας σε ποσοστό 9%, όπως επίσης προβλήματα συνουσίας σε ποσοστό 5% και άλλα αίτια που συνολικά καλύπτουν ένα ποσοστό επίσης 5%. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό αιτιών (28%) που προκαλούν υπογονιμότητα είναι ακόμα ανεξήγητα.

    Τα δύο επόμενα διαγράμματα δείχνουν ότι η υπογονιμότητα οφείλεται κυρίως στον άνδρα και σε προβλήματα των ωαγωγών της γυναίκας (ποσοστά 20%-35%). Επίσης παράγοντες όπως η ενδομητρίωση και ωοθηκικοί έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις περιπτώσεις υπογονιμότητας που εμφανίζονται σε ζευγάρια. Επιπλέον υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό αιτιών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα οποία δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

ch1_03.JPG
Infertility factors I

ch1_04.JPG
Infertility factors II

ch1_05.JPG
Anomalies that cause male infertility

    Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ανωμαλίες που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα, η κυριότερη είναι η κιρσοκήλη η οποία είναι υπέυθυνη για το 37% των περιπτώσεων. Με ποσοστό 25% ακολουθούν ιδιοπαθείς ανωμαλίες, ενώ υπογονιμότητα προκαλείται και από άλλες ανωμαλίες σε ακόμα μικρότερα ποσοστά. Από αυτές οι κυριότερες είναι οι ανωμαλίες που παρουσιάζονται στο σπέρμα και η δυσλειτουργία των όρχεων σε ποσοστά 10% και 9% αντίστοιχα. Επίσης η απόφραξη και η κρυψορχία προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα σε ποσοστά 6% η καθεμία. Επίσης, η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε ποσοστό 7% σε ποικίλες ανωμαλίες.

    Το επόμενο διάγραμμα δείχνει ότι το ποσοστό γεννήσεων ανά κύκλο σε άτομα με υπογονιμότητα εξαρτάται από τα αίτια στα οποία οφείλεται η υπογονιμότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων παρουσιάζεται όταν η υπογονιμότητα οφείλεται σε ανδρικούς παράγοντες κάτι το οποίο δείχνει ότι η υπογονιμότητα που οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα από άλλες περιπτώσεις.

ch1_06.JPG
Birth rates and infertility causes

Σαν ποσοστιαία αναλογία τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας μπορούν να οφείλονται:

Σε ποσοστό 30% σε ασθένειες των όρχεων. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χρωμοσωμικές διαταραχές των κυττάρων του όρχεως, φλεγμονές και τραύματα των όρχεων, οι συστροφές τους που συμβαίνουν στην εφηβική ηλικία κυρίως. Μεγάλο μέρος κατέχουν εδώ οι ακτινοβολίες και οι εγχειρήσεις των όρχεων καθώς και οι ανωμαλίες στη διάπλαση τους, όπως για παράδειγμα η κρυψορχία.

Οι ανωμαλίες και οι όγκοι της υπόφυσης και του υποθαλάμου αποτελούν ένα 20% των αιτιών.

Ένα άλλο ποσοστό 15% έχει σχέση με τη γεννητική λειτουργία, όπως είναι η ψυχογενής έλλειψη οργασμού, η παλίνδρομος, η πρόωρη και η νυκτερινή ακούσια εκσπερμάτιση, οι παθήσεις και οι εγχειρήσεις του προστάτη και του πέους. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει εδώ η εμφάνιση κιρσοκήλης.

Και άλλα όργανα εκτός των γεννητικών μπορούν να αποτελέσουν αίτια υπογονιμότητας σε ένα ποσοστό 10%, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, η μεσογειακή αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Parkinson, όπως επίσης τα ψυχικά νοσήματα και οι σοβαρές αλλεργίες.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μελέτη της ανδρικής υπογονιμότητας αποτελούν οι αποφράξεις των οδών που μεταφέρουν το σπέρμα και έχουν συμμετοχή σε ποσοστό 10%. Οφείλονται συνήθως σε μικροβιακές μολύνσεις από διάφορα μικρόβια (γονόκοκκος, χλαμύδια, κολοβακτηρίδια) και προκαλούν στάση της ροής του σπέρματος συνήθως στις επιδιδυμίδες ή και στους σπερματικούς πόρους.

Με ποσοστό 5% το καθένα, μπορούμε να προσδιορίσουμε σαν αίτια υπογονιμότητας ακόμη: τους όγκους γενικώς, τις ανωμαλίες στη διάπλαση γεννητικών οργάνων και τα ανοσοβιολογικά αίτια.

 

    Συνοπτικά τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας εντοπίζονται:

           α) Στα γεννητικά όργανα,

           β) Στους ενδοκρινείς αδένες,

           γ) Στα ανώτερα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου,

           δ) Σε άλλα όργανα

ch1_07.JPG
Rates of male infertility causes

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποια στατιστική για την ανδρική υπογονιμότητα. Αν συνοψίσουμε όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε (με κάθε όμως επιφύλαξη) θα δούμε ότι: στη Δ. Ευρώπη ένα ποσοστό ανδρών της τάξης του 15% εμφανίζουν ή θα εμφανίσουν πρόβλημα υπογονιμότητας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανδρών με υπογονιμότητα στην Ελλάδα σε περίπου 150000. Η ηλικία αυτών των ανδρών είναι μεταξύ 25-30, χωρίς να αποκλείονται οι νεώτεροι και οι μεγαλύτεροι, μερικές φορές και πάνω από 50 ετών.

    Ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα είναι η χειροτέρευση της ποιότητας του σπέρματος τα τελευταία 50 χρόνια. Έχουν δημοσιευθεί έρευνες που δείχνουν μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, άλλες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και οι απόψεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

    Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σε πολλές περιοχές αυτή η μείωση υφίσταται, όμως οι έρευνες που μιλάνε για μείωση σε πλανητικό επίπεδο έχουν κατακριθεί για την ανάμιξη δεδομένων από ανθρώπους διαφορετικής φυλετικής προέλευσης, συνθηκών διαβίωσης, από διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και φυσικά με ποικίλες μεθόδους μέτρησης. Τέλος, τα μοντέλα στατιστικής αποτίμησης που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ενοχοποιηθεί δεόντως ως αναποτελεσματικά ή ανακριβή.

   Σε μια μελέτη για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, παρατηρήθηκε η ποιότητα του σπέρματος τη χρονική περίοδο 1977 – 1993. η δειγματοληψία ήταν διαστρωματωμένη και επιπλέον αναφέρεται σε ένα μάλλον ομοιογενή πληθυσμό που ζει κάτω από τις ίδιες κλιματικές, περιβαλλοντικές και διαιτολογικές συνθήκες. Οι συνθήκες στην Αθήνα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν δραματικά. Τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάστηκαν, η χρήση αυξητικών παραγόντων στη γεωργία – κτηνοτροφία ομοίως. Οιστρογόνα σε φαρμακευτικά σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν όλο και περισσότερο, ενώ αυξήθηκαν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι. Παρόλα αυτά η παρατηρούμενη χειροτέρευση της ποιότητας του σπέρματος δεν είναι δυνατό να μας επιτρέψει οποιεσδήποτε συσχετίσεις λόγω της ανεπάρκειας των ανά χείρας στοιχείων αλλά και της μικρής διάρκειας των παρατηρήσεων πάνω σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο σπερματικός όγκος παρουσίασε ευρείες διακυμάνσεις, αλλά με την πάροδο των χρόνων υπήρξε μια πτώση στη μέση τιμή, αν και τα άτομα που ανήκαν στις ακραίες ομάδες δεν εμφάνισαν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις. Η ολική συγκέντρωση του σπέρματος εμφάνισε και αυτή σημαντικές διακυμάνσεις. Ο αριθμός των ανδρών με μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική αύξηση, όμως ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά σε βάρος των ανδρών με μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η βασική αιτία του φαινομένου αυτού είναι η μείωση του αριθμού των ανδρών με πολύ μεγάλη σπερματική συγκέντρωση.

    Έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν επίσης πτωτικές τάσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι περισσότερες όμως έχουν κατηγορηθεί για σφάλματα που οδηγούν σε ανακριβή αποτελέσματα. Το βασικότερο πρόβλημα των περισσότερων ερευνών είναι η μη ικανοποιητική δειγματοληψία που οδηγεί σε σφάλματα. Μια έρευνα στο Seattle και μία στη Δανία έδειξαν μη μεταβολή στην ποιότητα του σπέρματος, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι δεν υπάρχει γεωγραφική ενότητα στη μεταβολή, δημιουργώντας έτσι συνεχώς διχογνωμίες λόγω προχειρότητας στην αποτίμηση των δεδομένων.

tehniti.jpg
IVF getting more and more popular...

Αυξάνεται η Ανδρική Υπογονιμότητα
 
  Όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι η στειρότητα ήταν γυναικείο πρόβλημα. Σήμερα το «βάρος» πέφτει και στους άνδρες ...
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, στειρότητα φαίνεται να είναι περισσότερο ανδρικό παρά γυναικείο πρόβλημα.
  Μέχρι τώρα, τα ποσοστά ήταν σταθμισμένα – το 40% των περιπτώσεων συνδεόταν με ανδρικά προβλήματα, το 40% με γυναικεία και το υπόλοιπο 20% σε συνδυασμό και των δυο.
  Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία ( ESHRE ) βρήκε ότι οι περιπτώσεις θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση, που χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει τα περιστατικά ανδρικής στειρότητας, έχουν αυξηθεί.
  Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων, όπου ένα μοναδικό σπερματοζωάριο εισάγεται ( με ένεση) στο ωάριο ώστε να το γονιμοποιήσει, έγινε στο 43% των περιπτώσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης το 1997 αλλά στο 52% των κύκλων το 2002.
  Κατά το 2002, έγιναν περισσότερες από 122.000 ενδοωαριακές εγχύσεις σπερματοζωαρίων και περίπου 113.000 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, όπως ανακοίνωσε το ESHRE στην ετήσια συνέλευσή του στην Κοπεγχάγη αυτή την εβδομάδα.
  Τα στοιχεία προκύπτουν από 24 Ευρωπαϊκές χώρες.

  Ο Dr Anders Nyboe Anderson, συντονιστής του συμβουλίου, αναφέρει: "Δεν γνωρίζουμε γιατί η χρήση των ενδοωριακών εγχύσεων έχει διαδοθεί περισσότερο. Πιθανότατα υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό." Ίσως οφείλεται σε μια αλλαγή των αιτιών της στειρότητας. Προσθέτει: "Βλέπουμε ολοένα και λιγότερα περιστατικά στειρότητας στις γυναίκες που οφείλονται σε σοβαρά προβλήματα στις σάλπιγγες, ίσως γιατί πλέον η προστασία στη σεξουαλική πράξη έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας του κινδύνου του Aids."  Όπως επισημαίνει τα ποσοστά της ανδρικής υπογονιμότητας φαίνεται να αυξάνονται.

Ο αντίκτυπος της ηλικίας

  "Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες ίσως παίζουν κυρίαρχο ρόλο καθώς ο πλανήτης μολύνεται ολοένα και περισσότερο και στην τροφική μας αλυσίδα εντοπίζονται διαρκώς περισσότερα στοιχεία που βλάπτουν τον ενδοκρινικό μας σύστημα."

  Ο ίδιος ο Anderson υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό να είναι οι ενδοωαριακές εγχύσεις η επιλεγμένη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς η τεχνική έχει βελτιωθεί πάρα πολύ από όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 90. Οι ιδιωτικές κλινικές συνήθιζαν να εφαρμόζουν περισσότερο τη μέθοδο της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίων παρά αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας την πρώτη φορά, αν και οι δυο τεχνικές έχουν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας στην γονιμοποίηση και δημιουργία εμβρύων.

  Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, με αποτέλεσμα η γονιμότητά τους να είναι χαμηλότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως τονίζει ο Anderson. Όλο και περισσότεροι άνδρες ηλικίας 50-65 καταφεύγουν πλέον σε κλινικές γονιμότητας και όπως δείχνει η έρευνα, οι άνδρες πάνω από την ηλικία των 40 αποτελούν σχεδόν το ¼ των περιστατικών που συμβουλεύονται τις κλινικές.

Σε μια άλλη έρευνα, μια ομάδα Καναδών επιστημόνων βρήκε ότι η καταστροφή στο DNA του σπέρματος αυξάνεται με την ηλικία. Αναλύοντας το σπέρμα 2.134 ανδρών βρήκαν μεγάλες διαφορές στην ποιότητά του που συνδέονται με την ηλικία. Βλάβες στο DNA ήταν πολύ συχνότερες σε άνδρες πάνω από 45 ετών – οι άνδρες 45 ετών είχαν τη διπλάσια βλάβη σε σχέση με τους άνδρες 30 ετών.

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Αμερική, δείχνουν ότι στην περίοδο 1980 – 1995 το ποσοστό των ανδρών πάνω από 35 χρονών που απέκτησαν παιδί αυξήθηκε περίπου κατά 20%. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Sergey Moskotsev, του νοσοκομείου Mount Sinai στο Τορόντο, είπε στο συνέδριο του ESHRE: "Η επίδραση της ηλικίας στην ανδρική γονιμότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ανδρών που επιλέγουν την πατρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. "Ο συνδυασμός της αυξανόμενης γυναικείας στειρότητας, της αυξανόμενης βλάβης στο DNA του σπέρματος, τα χαμηλά επίπεδα επανόρθωσης στο DNA και οι αυξανόμενες ανωμαλίες στο σπέρμα, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επιτυχία της αναπαραγωγής."

Ο Dr Allan Pacey, λέκτορας Ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Sheffield και γραμματέας στο Βρετανικό Οργανισμό Γονιμότητας, αναφέρει: "Αυτό θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα δεν είναι άτρωτο στις επιρροές της ηλικίας. "Κι ενώ στους άνδρες η επίδραση της ηλικίας δεν είναι τόσο δραματική όσο στις γυναίκες, οι αλλαγές στην ποιότητα του DNA του σπέρματος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει ή θα μπορούσε ακόμα να οδηγεί και σε αποβολές ή σε προβλήματα υγείας στα παιδιά που γεννιούνται. "Η καλύτερη λύση είναι ίσως το να αποκτούμε οικογένεια σε νεαρότερη ηλικία."

tehniti1.jpg
"It's better to have children in an early age..."

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • 1.        IVF CANADA creating families since 1983: www.ivfcanada.com
  • 2.        HUMAN REPRODUCTION, vol. 13, Supplement 1, 1998, Stewart Irvine, Epidemiology and aetiology of male infertility.
  • 3.        FERTILITY STERILITY, vol. 68, no. 6, Dec 1997, Rasmussen P. et al, No evidence for decreasing semen quality in four birth cohorts of 1055 Danish men born between 1950 and 1970.
  • 4.        HUMAN REPRODUCTION, vol. 11, no. 9, 1996, Adamopoulos D. et al, Seminal volume and total sperm number trends in men attending subfertility clinics in the greater Athens area during the period 1977 – 1993.
  • 5.     FERTILITY STERILITY, vol. 65, no. 5, May 1996, C. Alvin Paulsen, Data from men in greater Seattle area reveals no downward trend in semen quality: further evidence that deterioration of semen quality is not geographically uniform.
  • 6.     PATHFINDER news > περισκόπιο (BBC News) @ 23/6/2005 : Αυξάνεται η ανδρική υπογονιμότητα. URL: http://news.pathfinder.gr/periscopio/male_infertility.html

Red Hand Pointing Up
Chapters page

Horizontal Divider 26

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ WEB - ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Web

InterTran (www.tranexp.com)
InterTran (www.tranexp.com)

Please MOVE AND HOLD your MOUSE CURSOR over any WORD in the translated web page in order to see a pop-up window with ALTERNATIVE TRANSLATIONS. Translations provided by: www.tranexp.com

worldnotobaccoday2006.gif

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright Kostas Roditis 2004. All rights reserved.