mainlogo.JPG

Therapeutic techniques for male subfertility

Home
Chapters
Male Anatomy
- 1.2 -
- 1.3 -
- 1.4 -
Statistics
Sperm Analysis
- 3.2 -
Genes' Role
- 4.2 -
- 4.3 -
Kleinefelter's Syndrome
Syndromes & Diseases
- 6.2 -
- 6.3 -
- 6.4 -
Varicoceles & other factors
- 7.2 -
- 7.3 -
- 7.4 -
- 7.5 -
- 7.6 -
Cancer's Role
- 8.2 -
Idiopathic subfertility
- 9.2 -
Treatment - Therapy
- 10.2 -
News
News - 2
Video Room
Photo Album Page
Mailbag
Contact Us
Make your comment!

Horizontal Divider 26

ch10_01.JPG
Subfertility Causes and their Rates

Διαγνωστική διερεύνηση

 

    Η διαγνωστική διερεύνηση του άνδρα με πρόβλημα γονιμότητας περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, προσεκτική κλινική εξέταση, έλεγχο του σπέρματος και ανάλογα με την περίπτωση, ορμονικό έλεγχο και δυναμικές δοκιμασίες, έλεγχο του υγρού των επικουρικών γεννητικών αδένων, προσδιορισμό του καρυότυπου και βιοψία όρχεων. Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί εξέταση βασικής σημασίας, γιατί δείχνει τη δυνητική γονιμότητα του άνδρα και βοηθάει, μερικές φορές, στη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος γονιμότητας. Πάντως ο έλεγχος του σπέρματος πρέπει να περιλαμβάνει:

i.    Εκτίμηση των παραμέτρων του σπέρματος (κύριες και δευτερεύουσες παράμετροι)

ii.    Λειτουργικές δοκιμασίες των σπερματοζωαρίων

Η εκτίμηση των παραμέτρων του σπέρματος πρέπει να γίνεται από ειδικό στην υπογονιμότητα γιατρό και να περιλαμβάνει τον έλεγχο των δευτερευουσών παραμέτρων του σπέρματος (ρευστοποίηση, pH, όγκος, γλοιότητα, συγκολλήσεις), τον προσδιορισμό του αριθμού, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων, καθώς και την επιβίωσή τους. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη μέτρηση των λευκών αιμοσφαιρίων και των μητρικών μορφών της σπερματογένεσης, την ανίχνευση αντισπερματικών αντισωμάτων και βακτηριολογική διερεύνηση. Εφόσον βρεθούν παθολογικά στοιχεία κατά τη διάρκεια του βασικού ελέγχου του σπέρματος, πρέπει να γίνουν λειτουργικές δοκιμασίες των σπερματοζωαρίων. Έχουν προταθεί 4 κατηγορίες λειτουργικών δοκιμασιών στο δεύτερο επίπεδο ελέγχου του σπέρματος:

                    i.      Εκτίμηση των χαρακτηριστικών κίνησης των σπερματοζωαρίων με ηλεκτρονικό υπολογιστή[CASA]

                   ii.      Αξιολόγηση της ακροσωμικής αντίδρασης[AR]

                  iii.      Δοκιμασία σύνδεσης των σπερματοζωαρίων μη τη διαφανή ζώνη[ZP]

                 iv.      Δοκιμασία διείσδυσης των σπερματοζωαρίων στα ωάρια από ινδικά χοιρίδια

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτηθεί σημαντική εμπειρία στις λειτουργικές δοκιμασίες των σπερματοζωαρίων. Από την εμπειρία αυτή αποδείχθηκε η σπουδαιότητα των λειτουργικών δοκιμασιών στη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, γεγονός που προκάλεσε την αποδοχή τους από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Πρέπει, πάντως, να τονισθεί ότι απαιτείται βελτίωση της εκτίμησης των χαρακτηριστικών κίνησης των σπερματοζωαρίων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι τεχνικές της ακροσωμικής αντίδρασης και της διείσδυσης των σπερματοζωαρίων στα ωάρια από ινδικά χοιρίδια πρέπει να τελειοποιηθούν, πριν αποτελέσουν εξετάσεις της καθημερινής κλινικής πράξης.

 

Ειδικές θεραπείες

 

Η παραπάνω διαγνωστική προσέγγιση βοηθά στην κατεύθυνση του ασθενούς προς ειδικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν i)ουρολογική παρέμβαση(για διόρθωση κιρσοκήλης ή μικροχειρουργική αποκατάσταση της απόφραξης των εκφορητικών οδών του σπέρματος), ii)θεραπεία διαταραχών της εκσπερμάτισης, iii)ορμονική θεραπεία για μερικές ενδοκρινοπάθειες, iv)ειδική θεραπεία για λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, v)in vitro προετοιμασία του σπέρματος για ενδομήτρια σπερματέγχυση, εφόσον οι διαταραχές των παραμέτρων του σπέρματος είναι ήπιες, ελαφρές ή μέτριες, vi)εξωσωματική γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά και vii)εξωσωματική γονιμοποίηση σε συνδυασμό με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων[ICSI].

ch10_02.JPG

Εξωσωματική γονιμοποίηση[In Vitro Fertilization ή IVF]

Η IVF είναι η τεχνική κατά την οποία το ωάριο μιας δότριας γονιμοποιείται σε ένα τρυβλίο petri. Το σχηματιζόμενο έμβρυο αναπτύσσεται εκεί επί 48 ώρες και στη συνέχεια με ειδική σύριγγα εμφυτεύεται στη μήτρα της δότριας, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνεχιστεί η ανάπτυξή του. Η IVF είναι μέθοδος απλή και ακίνδυνη.

 

Απαραίτητα στοιχεία

Για την εφαρμογή της IVF απαραίτητα στοιχεία είναι:

§          Ώριμο ωάριο, έτοιμο για γονιμοποίηση

§          Σπερματοζωάρια, που προέρχονται: i)είτε από σπέρμα του ίδιου του συζύγου[ομόλογη τεχνητή γονιμοποίηση], είτε από ii) σπέρμα ενός ξένου δότη[ετερόλογη τεχνητή γονιμοποίηση]

§          Σύστημα το οποίο θα τα φέρει σε επαφή

§          Θρεπτικό υλικό στο οποίο θα αναπτυχθούν τα πρώτα στάδια του εμβρύου

 

Πριν την IVF

Πριν το ζευγάρι αρχίσει το πρόγραμμα της IVF, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για την τεχνική. Επιπλέον, για τρεις μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει το ζευγάρι να κάνει εξετάσεις για τον ιό της ανοσοανεπάρκειας HIV[AIDS] και εξετάσεις για τον ιό της ηπατίτιδας Β[HBV].

 

Ενδείξεις για IVF

Η IVF (σε περιπτώσεις ανδρικής στειρότητας) χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν:

                    i.            Απόφραξη

                   ii.            Αποτυχία μικροχειρουργικής επέμβασης

                  iii.            Διαταραχές σπέρματος:

§          Όγκου

§          Κινητικότητας σπερματοζωαρίων

§          Μορφολογίας σπερματοζωαρίων

§          Αριθμού σπερματοζωαρίων

§          Αντισώματα

§          Ορμόνες

 

Τεχνική

Η λήψη των ωοκυττάρων έγινε αρχικά με τη χρησιμοποίηση λαπαροσκοπίου. Η χρησιμοποίηση των υπερήχων και η διακολπική αναρρόφηση με υπερηχογραφικό έλεγχο άλλαξε την αρχική μέθοδο και επέτρεψε τη λήψη των ωοκυττάρων χωρίς λαπαροσκόπηση. Έτσι αφού προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών και προσδιορισθεί η κατάλληλη ημέρα γίνεται η λήψη των ωοκυττάρων χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία. Το σπέρμα συλλέγεται δύο ώρες πριν από τη χρησιμοποίηση του και μετά από κατάλληλη προετοιμασία οι γαμέτες τοποθετούνται στο θρεπτικό υλικό. Τα Hams F10, Earls medium., Menezo medium και άλλα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Όλα φαίνονται να ευνοούν τη γονιμοποίηση, την αυλάκωση και το ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον έχουν χρησιμοποιηθεί προσθέματα πρωτεϊνικής σύστασης από τον ορό της μητέρας ή του ομφάλιου λώρου. Μετά από 40-44 ώρες ελέγχεται η πρόοδος της γονιμοποίησης και αν είναι φυσιολογική γίνεται η εμφύτευση στη μήτρα.

 

Η τεχνική αυτή μπορεί να συνοψισθεί σε έξι στάδια(πίνακας 1):

Στάδια που ακολουθούνται σε μια IVF διαδικασία

         i.            Ωοθηκική διέγερση

        ii.            Παρακολούθηση ανάπτυξης ωοθυλακίου

      iii.            Παραλαβή των ωαρίων [ωοληψία]

      iv.            Λήψη σπερματοζωαρίων

        v.            Γονιμοποίηση

      vi.            Μεταφορά του εμβρύου, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αυλάκωσης [ 4 ή 8 βλαστομερίδια] στη μήτρα, 48 ώρες μετά τη γονιμοποίηση

Εμπλουτισμός του σπέρματος

Σε περιπτώσεις που το σπέρμα παρουσιάζει ανωμαλίες στον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, γίνεται και μια διαδικασία που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του σπέρματος. Η διαδικασία αυτή έχει ως εξής:

§          Λήψη δείγματος από το σπέρμα

§          Τοποθέτησή του σε αποστειρωμένο δοχείο

§          Εκεί αφήνεται να ρευστοποιηθεί για μισή ώρα στους 37° C

§          Λαμβάνεται ένα μέρος για ανάλυση

§          Μεταφορά ορισμένου όγκου του σπέρματος με πιπέττα Pasteur και αραίωσή του στο τριπλάσιο με θρεπτικό υλικό

§          Φυγοκέντηση του αραιωμένου δείγματος και αφαίρεση του υπερκείμενου υγρού

§          Επίστρωση μικρής ποσότητας θρεπτικού υλικού και επώαση για 40-60 λεπτά στα εναπομείναντα σφαιρίδια των σπερματοζωαρίων

§          Αναρρόφηση του άνω μισού του θρεπτικού υλικού[περιέχει τα υψηλής κινητικότητας σπερματοζωάρια] και μεταφορά του σε άλλο σωλήνα

§          Λήψη δείγματος από τον παραπάνω σωλήνα και περαιτέρω ανάλυσή του

§          Πρόσθεση του εναιωρήματος των σπερματοζωαρίων στο θρεπτικό υλικό το οποίο περιέχει ώριμα ωοκύτταρα

 

Ποσοστό επιτυχίας

Από διαφόρα πειράματα σε άντρες που εμφανίζουν ολιγοσπερμία ή ασθενοσπερμία ή τερατοσπερμία ή συνδυασμούς αυτών, προκύπτει ο παρακάτω πίνακας (πίνακας 2):

Είδος ανωμαλίας σπέρματος

Ποσοστό επιτυχίας

ολιγοσπερμία

60.4%

ασθενοσπερμία

67.0%

τερατοσπερμία

95.2%

ολιγοσπερμία & ασθενοσπερμία

58.2%

ολιγοσπερμία & τερατοσπερμία

58.2%

ασθενοσπερμία & τερατοσπερμία

58.2%

ολιγοσπερμία & τερατοσπερμία & ασθενοσπερμία

07.1%

ch10_03.JPG

ch10_04.JPG

Συγκρίνοντας τα διαγράμματα 2 και 3, προκύπτει πως η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άτομα με μία ή δύο ανωμαλίες σπέρματος ενώ έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας σε άνδρες με τρεις ανωμαλίες στο σπέρμα τους.

 

Παρόμοιες τεχνικές

Βασιζόμενες στην τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνικές όπως:

§          GIFT [gametes intrafallopian transfer – ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών] : αρχίζει σαν IVF με λήψη ωοκυττάρων και σπερματοζωαρίων, τα οποία μεταφέρονται στη σάλπιγγα με ειδικό καθετήρα.

§          IUI [intrauterine insemination] : τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται στη μήτρα.

§          TPI [transperitoneal insemination] ή DIPI [direct intraperitoneal insemination] : τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται στο κύτος της  κοιλίας.

§          VITI [vaginal intratubal insemination] :τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται στις σάλπιγγες διαμέσου της κοιλότητας της μήτρας.

§          FREDI [fallopian replacement of eggs with delayed insemination] : τροποποίηση της GIFT : τα ωοκύτταρα μεταφέρονται στη σάλπιγγα, ενώ  τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται στη  μήτρα, την επόμενη  μέρα.

§          POST [peritoneal ovocyte and sperm transfer] : τροποποίηση της GIFT : ωοκύτταρα και σπερματοζωάρια, μετά τη λήψη τοποθετούνται στο κύτος της κοιλίας.

§          TOAST [transcervical oocyte and sperm transfer] : τροποποίηση της GIFT : ωοκύτταρα και σπερματοζωάρια τοποθετούνται στη μήτρα.

§          PROST [pronucleated stage transfer] : το ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα μια ημέρα (αντί για δύο) μετά την IVF.

§          ZIFT [zygote intrafallopian transfer] : το ωάριο τοποθετείται στη σάλπιγγα την επομένη της IVF.

§          TV-TEST [transvaginal tubal embryo stage transfer] : δύο ημέρες μετά την IVF, το ωάριο τοποθετείται στη σάλπιγγα (αντί της μήτρας).

§          ΤΕΤ [tubal embryo transfer] : το ωάριο δύο ημερών τοποθετείται στη σάλπιγγα.

§          OPT [ovum pick-up and transfer chamber] : ένας μόνιμος περιωοθηκικός σάκος συλλέγει το ωοκύτταρο κατά την ωορηξία και το διοχετεύει στη μήτρα.

 

Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων[intracytoplasmic sperm injection ή ICSI]

 

Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος[ICSI] χρησιμοποιείται για ζευγάρια με ελάχιστη πιθανότητα για γονιμοποίηση. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση[IVF] αυξάνονται οι πιθανότητες για γονιμοποίηση ενώ δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν τα σπερματοζωάρια προέρχονται από την εκσπερμάτιση, την επιδιδυμίδα και τον όρχι. Για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής απαιτείται ένα υγιές σπερματοζωάριο, το οποίο εισάγεται στο κυτταρόπλασμα του ώριμου ωαρίου. Η ICSI ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μεγάλης ποικιλίας διαταραχών και αποτυγχάνει όταν i)καταστρέφεται το ωοκύτταρο κατά την εισαγωγή του σπερματοζωαρίου και ii)το ωάριο εμφανίζει αδυναμία να διαιρεθεί και να αναπτυχθεί.

 

Προϋποθέσεις εφαρμογής της ICSI

Οι ασθενείς για ICSI συλλέγονται συνήθως σύμφωνα με τις ακόλουθες ενδείξεις: i)βαριά ολιγοασθενοτερατοσπερμία (ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μικρότερος από 1x106 /εκσπερμάτιση, ανεπαρκής προωθητική κινητικότητα, εκατοστιαία αναλογία φυσιολογικών σπερματοζωαρίων μικρότερη από 4% ή και πτωχή ικανότητα σύνδεσης των σπερματοζωαρίων με τη διαφανή ζώνη), ii)προηγούμενη αδυναμία γονιμοποίησης και iii)παρουσία αζωοσπερμίας, εκκριτικής ή αποφρακτικής, καταστάσεις στις οποίες η ICSI συνδυάζεται με λήψη σπερματοζωαρίων από την επιδιδυμίδα ή από τους όρχεις.

 

Στον πίνακα 3 φαίνονται συνοπτικά οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ICSI.

Προϋποθέσεις εφαρμογής της ICSI

         i.            Ανυπαρξία αιτιολογικής ή παθοφυσιολογικής διάγνωσης

        ii.            Ανωμαλίες ή τραυματισμός εκσπερματικών πόρων

      iii.            Τραυματισμός στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα, νευρολογικές διαταραχές ή χειρουργική επέμβαση

      iv.            Βαριά ολιγοασθενοτερατοσπερμία

        v.            Προηγούμενη αδυναμία γονιμοποίησης

      vi.            Παρουσία αζωωοσπερμίας [εκκριτικής ή αποφρακτικής]

     vii.            Έκθεση σε ακτινοβολία και χημειοθεραπείες για καταπολέμηση καρκίνου

 

 

In Vitro Fertilization Video Clip
Click this to watch an IVF video clip!

ch10_05.JPG

Τεχνική

Η τεχνική της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπερματοζωαρίων μπορεί να συνοψισθεί στα ακόλουθα 5 στάδια:

Στάδιο 1ο  Ωοθηκική διέγερση, παρακολούθηση και ωορρηξία

 

Στάδιο 2ο  Λήψη σπερματοζωαρίων

 

Στάδιο 3ο  Λήψη ωαρίων [όπως λαμβάνονται και στις άλλες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης]

 

Στάδιο 4ο  Γονιμοποίηση με εφαρμογή της τεχνικής ICSI

 

Στάδιο 5ο  Μεταφορά του γονιμοποιημένου εμβρύου στη μήτρα [π.χ. IVF  -  GIFT] ή στον ωαγωγό [π.χ. ZIFT].

 

Λήψη σπερματοζωαρίων

Η επιλογή των μεθόδων λήψης του σπέρματος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η διάγνωση, η επιθυμία του ασθενούς, η διαθεσιμότητα των απαραίτητων χειρουργικών διευκολύνσεων και τα αποτελέσματα μεγαλυτέρων σειρών από εκείνες που έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Δείγμα σπέρματος λαμβάνεται με αυνανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που η λήψη των σπερματοζωαρίων γίνεται με διαφορετικό τρόπο:

Η λήψη σπερματοζωαρίων από την επιδιδυμίδα για ICSI αποτελεί την κύρια μέθοδο λήψης σπέρματος σε περιπτώσεις αποφρακτικής αζωοσπερμίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνονται αρκετά σπερματοζωάρια από την επιδιδυμίδα, έτσι ώστε να γίνεται συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες ενός μέρους τους και να χρησιμοποιούνται σε επόμενες ICSI. Μερικές φορές, όμως, δεν είναι δυνατή η λήψη σπερματοζωαρίων, είτε γιατί η επιδιδυμίδα δεν είναι προσιτή, είτε γιατί απουσιάζει ή γιατί υπάρχει εκκριτική αζωοσπερμία (διακοπή της σπερματογένεσης). Στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται σπερματοζωάρια από τον όρχι με ορχική βιοψία.

Η βιοψία των όρχεων με βελόνα για λήψη σπερματοζωαρίων αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις περιπτώσεις με σοβαρές διαταραχές της σπερματογένεσης. Μολονότι λαμβάνονται σπερματοζωάρια στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός τους είναι συνήθως μικρός.

Τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις είναι συχνά ακίνητα, όταν αποχωρίζονται από τον υπόλοιπο ορχικό ιστό, η κινητικότητά τους όμως αυξάνεται με το χρόνο. Είναι πιθανό να υπάρχει κάποια ενδοορχική ουσία που αναστέλλει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητα να ανακτάται μόνο όταν αποχωριστούν από τον υπόλοιπο ορχικό ιστό είτε χειρουργικά ή δια της διόδου τους από την επιδιδυμίδα. Θα ήταν όμως δυνατό να υπάρχουν στον όρχι παράγοντες που αναστέλλουν την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα την ελάττωση της κινητικότητάς τους

     Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις(π.χ. απουσία σπερματοζωαρίων από την εκσπερμάτιση) όπου είναι απαραίτητη η χρήση χειρουργικών μεθόδων λήψης σπέρματος. Τέτοιες μέθοδοι είναι:

 

Μικροχειρουργική επιδιδυμική αναρρόφηση σπερματοζωαρίων [Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration ή MESA]

 

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις :

§          Αποκλεισμού της γενετικής οδού [που δεν διορθώνεται]

§          Γενετική απουσία σπερματικών πόρων ή σπερματοδόχων κύστεων

 

Με τη μέθοδο αυτή, η λήψη σπερματοζωαρίων γίνεται απ’ ευθείας από την επιδιδυμίδα [όχι μεγάλη κινητικότητα αλλά κατάλληλο για δημιουργία απογόνων, γενετικό υλικό] και έρχονται σε επαφή με το ωάριο μέσω της τεχνικής ICSI.

 

Ορχική αναρρόφηση σπερματοζωαρίων

[Testicular Sperm aspiration ή TESA]

 

Με τη μέθοδο αυτή, η αναρρόφηση σπερματοζωαρίων γίνεται από τους όρχεις. Τα σπερματοζωάρια αυτά, παρόλο που δεν είναι πλήρως κινητικά και ώριμα, παράγουν φυσιολογικά έμβρυα. Η TESA εφαρμόζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις με τη MESA, ενώ τα σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή με το ωάριο με την τεχνική ICSI.

 

Η ICSI για άνδρες με αζωοσπερμία και διακοπή της σπερματογένεσης

Σημαντικός αριθμός υπογόνιμων ανδρών με αζωοσπερμία παρουσιάζει διακοπή της σπερματογένεσης στο στάδιο της σπερματίδης. Οι σπερματίδες, στρόγγυλες ή όψιμες, είναι συνδεδεμένες με τα κύτταρα Sertoli και δεν εμφανίζουν ακόμη τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων. Προσπάθειες για να ληφθούν βιώσιμα ανθρώπινα έμβρυα με ICSI, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν σπερματίδες ή πυρήνες σπερματίδων αντί για ώριμα ορχικά σπερματοζωάρια, γίνονται όλο και πιο συχνά, για να λυθεί το πρόβλημα των ασθενών με διακοπή της σπερματογένεσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1995 αναφέρθηκαν τέσσερις εγκυμοσύνες, που επιτεύχθηκαν ύστερα από ενδοκυτταροπλασματική έγχυση πυρήνων σπερματίδων. Οι εγκυμοσύνες όμως αυτές κατέληξαν σε αυτόματες εκτρώσεις. Ένα χρόνο αργότερα αναφέρθηκαν έξι επιτυχείς γονιμοποιήσεις ωαρίων από στρόγγυλες σπερματίδες, η έκβαση των ήταν τέσσερις αυτόματες εκτρώσεις και δύο τοκετοί υγιών παιδιών. Το 1997 περιγράφηκαν πέντε ακόμα επιτυχείς εγκυμοσύνες από έγχυση όψιμων σπερματίδων στο ωάριο, από τις οποίες η μία κατέληξε σε αυτόματη έκτρωση, ενώ οι άλλες τέσσερις σε τοκετούς υγιών παιδιών.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να υποστηριχθεί ότι τα παραπάνω ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τους άνδρες με αζωοσπερμία, λόγω διακοπής της σπερματογένεσης, μολονότι ο αριθμός των κύκλων ICSI που έγιναν και ο αριθμός των ατόμων που εκτιμήθηκαν ήταν περιορισμένος.

 

Ποσοστό επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας της ICSI συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα (πίνακας 4):

Αποτέλεσμα

Ποσοστό επιτυχίας

γονιμοποίηση

60%

Αυλάκωση γονιμοποιημένων ωαρίων

80%

Ποσοστό γεννήσεων

15-20%

 

ch10_06.JPG

   Σύμφωνα με πειράματα η προέλευση των σπερματοζωαρίων επηρεάζει το ποσοστό επιτυχίας της ICSI στη γονιμοποίηση των ωαρίων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό γονιμοποίησης με ICSI από ορχικά σπερματοζωάρια (48%) είναι χαμηλότερο εκείνου από σπερματοζωάρια από την εκσπερμάτιση (70%) ή από την επιδιδυμίδα (56%).
Προέλευση σπερματοζωαρίων

Ποσοστό επιτυχίας γονιμοποίησης

όρχις

48%

επιδιδυμίδα

56%

εκσπερμάτιση

70%

 

ch10_07.JPG

Τρεις είναι οι πιθανές ερμηνείες για το χαμηλότερο ποσοστό γονιμοποίησης των ωαρίων με ICSI από ορχικό σπέρμα:

                    i.            Το μικρό μέγεθος του δείγματος

                   ii.            Η χρησιμοποίησή της μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

                  iii.            Η απουσία ορισμένων στοιχείων λειτουργικής ωριμότητας των σπερματοζωαρίων από τον όρχι

 

Ορχική απόσπαση σπερματοζωαρίων με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος[testicular sperm extraction with intracytoplasmic sperm injection ή TSEICSI]

 

Η TSEICSI είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, λόγω ορχικής ανωμαλίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις π.χ. σε κιρσοκήλη, οι ανωμαλίες στην παραγωγή σπερματοζωαρίων εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του όρχεως. Με άλλα λόγια η διαδικασία της σπερματογένεσης εξελίσσεται μόνο σε μικρές περιοχές του σπέρματος. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο 80% των ασθενών με ορχική ανωμαλία, στους οποίους είναι δυνατή η λήψη σπερματοζωαρίων από τους όρχεις. Το βασικό πλεονέκτημα της TSEICSI, έγκειται στο γεγονός ότι η ποιότητα του σπερματοζωαρίου έχει μικρή επίδραση στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 

Τεχνική

Η τεχνική της TSEICSI μπορεί να συνοψισθεί στα παρακάτω στάδια:

Στάδιο 1 Εντοπισμός των παραπάνω περιοχών του όρχεως, με βιοψίες υπό συνθήκες γενικής αναισθησίας.

Στάδιο 2 Ο ορχικός ιστός μεταφέρεται στο εργαστήριο και εξετάζεται με τη χρήση μικροσκοπίου, για τον εντοπισμό σπερματοζωαρίων [που είναι συνήθως ακίνητα].

Στάδιο 3 Τα σπερματοζωάρια ακινητοποιούνται με σπάσιμο της ουράς τους.

Στάδιο 4 Εφαρμογή της ICSI.

Στάδιο 5 Εισαγωγή του σπερματοζωαρίου στο ωοκύτταρο.

Στάδιο 6 Τα  ωοκύτταρα  τοποθετούνται σε  εκκολαπτήριο  CO2 , όπου παρακολουθούνται για περίπου 14 ώρες για τη διαπίστωση της γονιμοποίησης.

Στάδιο 7 Μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα 48-72 ώρες μετά την ICSI[αν παρατηρηθεί γονιμοποίηση].

 

Ποσοστό επιτυχίας

Από 100 ωοκύτταρα στα οποία έγινε ένεση σπερματοζωαρίων, μόνο τα 60 οδήγησαν στο σχηματισμό εμβρύων.

    Δηλαδή:
Ποσοστό γονιμοποίησης:

60%

 
 

ch10_08.JPG

ch10_09.JPG

Έγχυση πυρήνων σπερματίδων σε ωοκύτταρα[round spermatid nuclei injection (ROSNI) in oocytes]

 

Η ROSNI  είναι  μια νέα  μέθοδος  που χρησιμοποιείται σε  περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, λόγω ορχικής ανωμαλίας. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται στο 20% των ασθενών με ορχική ανωμαλία, στους οποίους είναι δυνατή η λήψη σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.

Η μέθοδος αυτή, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1993 σε ποντίκια. Ωστόσο, τα ποσοστά κυήσεων ήταν πολύ χαμηλά.

Το 1995 ο Νικόλαος Σοφικίτης μελέτησε τις επιδράσεις που έχει η ηλεκτρική διέγερση σε ωοκύτταρα, διαπιστώνοντας θετικά αποτελέσματα.

 

Ποσοστό επιτυχίας

Αν και το ποσοστό κυήσεων με τη μέθοδο αυτή είναι κοντά στο 4%, η ROSNI είναι η μόνη τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας.

   

    Άλλες τεχνικές

 

Εκτός από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες άλλες, που επιτυγχάνονται i)με αφαίρεση του ακτινωτού στεφάνου και διάνοιξη της διαφανούς ζώνης και ii)με ένεση του σπερματοζωαρίου κατευθείαν στο κυτταρόπλασμα του ωοκυττάρου.

 

Συνεπώς…

 

…οι δοκιμασίες για τη διερεύνηση του άνδρα με πρόβλημα γονιμότητας με την πάροδο του χρόνου τελειοποιούνται και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού. Εισήλθαμε στη νέα χιλιετία με πολλά ερωτηματικά που περιμένουν απάντηση, αλλά και με προηγμένες τεχνικές για τη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας και με αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους.

Red Hand Pointing Up
Chapters page

Red Hand Pointing Right
Read more...

Horizontal Divider 26

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ WEB - ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Web

InterTran (www.tranexp.com)
InterTran (www.tranexp.com)

Please MOVE AND HOLD your MOUSE CURSOR over any WORD in the translated web page in order to see a pop-up window with ALTERNATIVE TRANSLATIONS. Translations provided by: www.tranexp.com

worldnotobaccoday2006.gif

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright Kostas Roditis 2004. All rights reserved.